Molio - Digitalt barometer: trends, IoT, digitale tvillinger/digital twins
Fotokredit
Leica Geosystems og Solar

Digitale trends #1: IoT og digital twins

Digitalt Barometer: Digitalisering er måske den mest forandringsskabende kraft siden industrialiseringen. Vi bringer her del 1 af 4 om digitale trends.

Automatisering, digital kommunikation, IOT og Big Data er blandt nogle af de aktuelle teknologiske muligheder, som for nogle virksomheder skaber nye muligheder og for andre udfordrer deres forretning. Men hvad betyder alle de smarte ord?

IoT

Internet of Things har vundet mere og mere indpas i byggeriet. De mange mobile enheder gør byggerier mere intelligente både under selve byggeprocessen, og når de står færdige.

IoT giver mulighed for at få et reelt øjebliksbillede af byggeriets status, hvilket tidligere har været vanskeligt at skabe sig.

Med trådløse sensorer i diverse enheder som boremaskiner, ledninger og i varevogne kan man indhente real-time-data fra processen. Derved optimeres byggeprocessen, som styres af fakta i stedet for formodninger. Et eksempel på en IoT-enhed er virksomheden Solars sensor Panoramic Power. Enheden klipses rundt om en ledning og kan overvåge og analysere energiforbruget af de enkelte maskiner i en byggeproces.

Digital Twins

IoT er ikke alene populært under byggefasen, men også når et byggeri står færdigt. Med den tilstrækkelige mængde og kvalitet af data kan man gøre bygninger så smarte, at de nærmest tænker selv. 

Smart Homes, der forbinder alle hjemmets trådløse enheder, er et voksende felt, og en afledning heraf er de såkaldte Digital Twins. 

En Digital Twin er en kopi af fx et hus eller en bil, der samler de forskellige informationer fra IoT-enhederne. 

Hos IBM Research taler man om Cognitive Digital Twins, der ved at forene diverse IoTinformationer i en digital Twin kan hjælpe med at vise vej i en bygning, vejlede om belastningen og informere om temperaturen mm. 

Kilde: Molio / Digitalt Barometer

Tilmeld nyhedsmail