Håndsrækning til danske juraregler | Molio

Internationale byggemedarbejdere får håndsrækning til danske juraregler

I 2016 udkom bogen Law is all around, som bl.a. forklarer de danske AB-regler på engelsk, så ikke bare juraen, men også vores kultur bedre kan forstås. En ny bog har nu set dagens lys, og hensigten er fortsat at sikre bedre samarbejde og fjerne misforståelser på byggeprojekter.

En opfølger til bogen Law is all around er nu på gaden. Begge bøger er skrevet på engelsk for at hjælpe internationale byggearbejdere og studerende med at forstå de danske bygge-regler bedre – og den nye opfølger A Supplement to Law is All Around kommer især godt rundt om det nye AB-aftalesystem.

Et hvert lands ”jura-kultur” har sit eget særpræg, og Danmarks er ingen undtagelse:

– Noget af det særlige ved Danmark er, at vi har et ekstremt tillidsforhold til hinanden, som gør at vi kan indgå aftaler på en meget mere åben og dialogbaseret måde. Jeg startede med at skrive bøgerne efter at have undervist på VIA, hvor mange af de studerende var udenlandske. De havde ikke noget litteratur på engelsk, der forklarede de danske love og regler, siger forfatteren Anne Marie Herforth, som bl.a. har erfaring med forhandling af kontrakter i hele verden.

De internationale studerende forventes altså at kunne de danske love og regler, men uden at have ordentlig litteratur, som forklarer dem.

– Jeg underviste bl.a i udbudsret og i ligebehandling – og det er da ikke ligebehandling. Så da der ikke var andre, som havde skrevet den slags bøger, så valgte jeg at gøre det selv, siger Anne Marie Herforth.

Hjælp til internationale samarbejder

Bøgerne er dog ikke kun en fordel for internationale studerende – men også en håndsrækning til alle de virksomheder, som hyrer udenlandsk arbejdskraft eller samarbejder med udenlandske virksomheder, og hvor det at navigere i danske regler kan være en udfordring.

– Når man for eksempel udbyder store byggeprojekter på EU-niveau, skal de udbydes i 25 lande, som vi ikke deler kultur med. Og er man ikke klar over forskellene i kulturen og forretningen ved den internationale klient, er de svære at adressere, siger Anne Marie Herforth.

Hun ærgrer sig over de mange slåskampe i byggeriet, for ifølge hende kan mange konflikter undgås med bedre ledelse. Men man er nødt til at forstå, at kultur betyder meget for jura:

– I Danmark opfatter mange jura som middel til at løse konflikter. Advokaterne ses som soldater, mens juraen er kampvåben. Jeg synes i stedet, vi bør se på, hvor meget ledelse der er i det, og hvor meget vi kan undgå konflikter med god ledelse. Jura i byggeriet er egentlig en ordbog, som kan hjælpe til ordenes betydninger – en fælles taleplatform. Det er ikke anderledes end, at du ikke tager en kop til mig, når jeg beder om en gaffel.

Bogpakke: Law is all around + supplement | Molio

2 bøger hjælper til juraen


A Supplement to Law is All Around er en opfølger til bogen Law is all around, som dækker den danske grundlovgivning af relevans for byggeaftaler.

 

Opfølgeren er skrevet, fordi byggeriet fik nye standardkontrakter den 1. januar 2019.

 

Bogen berører de væsentligste ændringer i AB 18, ABR 18 og ABT 18, og giver en introduktion til AB Forenklet, ABR Forenklet og de fire appendiks.

 

– Formålet er at skabe en forståelse hos byggeriets parter for, hvordan særligt ABR 18 og AB 18 kobler sammen, og hvor meget der er fælles og genkendeligt på tværs af de to kontrakter, og dermed forhåbentligt højne forståelse for parterne indbyrdes, siger Anne Marie Herforth.

 

A Supplement to Law is All er netop udkommet – køb den her

 

Køb begge bøger og spar

Du kan også købe begge bøger i en samlet pakke og få rabat

Tilmeld nyhedsmail

Relaterede emner