Be18 energiberegninger - ved nybyg og renovering

Bliv fortrolig med beregningsprogrammet Be18
Be18 energiberegninger - ved nybyg og renovering


Med de seneste justeringer til energikravene i Bygningsreglement BR18, er energiberegningsprogrammet blevet opdateret fra version Be15 til Be18. På kurset undervises du i det opdaterede Be18 software fra SBi til energiberegninger. Målet er, at du efter kurset er fortrolig med de vigtigste dele af programmet, og vil være i stand til selvstændigt at udføre retvisende energiberegninger.

 

Indhold og formål

Der vil blive undervist i og øvet korrekt brug af beregningsprogrammet med udgangspunkt i to cases. En ny 2018 bolig, hvor der arbejdes med klimaskærmen og de mest almindelige tekniske installationer. Dernæst øves brug af programmet ved energimæssig opgradering af en bolig til renoveringsklasse 1 eller 2 i henhold til de nye klasser i BR18.

Der vil på dagen være ekstra fokus på de ændringer i programmet, som har størst betydning for energiberegningen, herunder at der er ændret i beregningskernen, så det er blevet vanskeligere at opfylde krav til sommer komfort. Derudover undervises der bl.a. i:

 • Klimaskærmen med terrændæk, vægge og loft
 • Beregning af sommerkomfort (foreløbig version)
 • Ventilation med varmegenvinding
 • Varmefordelingsanlæg og cirkulationspumper
 • Jordvarme og luft/vand varmepumpe
 • Renoveringsklasserne
 • Vinduer og skygger
 • Linjetab
 • Fjernvarme
 • Solceller.
Udbytte

På kurset undervises du i det opdaterede Be18 software fra SBi til energiberegninger. Målet er, at du efter kurset er fortrolig med de vigtigste dele af programmet, og vil være i stand til selvstændigt at udføre retvisende energiberegninger.

Målgruppe og forudsætninger

Kurset er for bygningskonstruktører, arkitekter, ingeniører og andre teknikere som projekterer boligbyggeri samt for projekterende og byggefirmaer, som arbejder med boliger og gerne vil opdateres med Be15 beregningsprogrammet.

Kurset beskæftiger sig ikke med kontor- og erhvervsbyggeri.

Det forudsættes, at du selv medbringer en bærbar computer med seneste opdatering af Be15 eller Be18 installeret, og at du er fortrolig med de mest almindelige dele af programmet, og eksempelvis har udført dine første energiberegninger. Det kan også være du har arbejdet med programmet tidligere og har brug for en genopfriskning med de nye detaljer.

Undervisningsform

Undervisningen veksler mellem indlæg og opgaver i små grupper, hvor der arbejdes i detaljen med specifikke opgaverløsninger i Be18 beregningsprogrammet. Der er mulighed for at stille spørgsmål og drøfte faglige spørgsmål i programmet.

Underviser
Niels Hørby Jørgensen
Niels Hørby Jørgensen
Energirådgiver og bygningskonstruktør
EnergiTjenesten
Vores kursister siger
 • "At man gennemgår et byggeri trin for trin og hele tiden holder øje med hvilken indflydelse de enkelte trin har på nøgletallene."
   
 • "Det var et rigtigt godt kursus, og jeg fik det ud af det som jeg havde regnet med. En god gennemgang af det hele."
Vigtige informationer

NB! Deltagere skal medbringe egen computer med Be18 installeret.

Rabat

Tilmeld fire fra samme virksomhed samtidig og betal kun for tre. Gælder kun ved samtidig tilmelding og kan ikke kombineres med andre rabatter.

Kursusbevis
Du får et kursusbevis når kurset er afsluttet.

Vigtig information om materialer
Klik og læs om vores digitale kursusmateriale.

Yderligere information
Klik og læs om tilmelding, ordrebekræftelse, overnatning, afmeldingsregler, betaling, aflysning etc.

Program
08:45 - 09:15
Registrering - og morgenmad
09:15 - 10:30
Intro og Klimaskærmen

Isolering af terrændæk, ydervægge, loft, linjetab og vinduer er grundlæggende for energiberegningen. Vi gennemgår ikke alle konstruktionsdele, men sætter fokus på de steder hvor der oftest sker fejl.

v/ Niels Hørby Jørgensen
10:30 - 10:45
Pause
10:45 - 11:30
Ventilation og varmesystemet

Undervisning og øvelser vedr. mekanisk ventilation med varmegenvinding, varmt brugsvand og varmefordelingssystemet. Desuden simulerer vi løbende, hvordan de forskellige dele påvirker energibehovet, når vi indtaster i Be18-beregningen.

v/ Niels Hørby Jørgensen
11:30 - 12:00
Fjernvarme

Fjernvarme og varmepumper er de to mest almindelige varmekilder i nybyggeri. Vi øver indtastning i Be18-programmet.

v/ Niels Hørby Jørgensen
12:00 - 12:45
Frokost
12:45 - 13:15
Varmepumper

Vi øver indtastning i de relevante skemaer vedr. varmepumper i Be18-programmet.

v/ Niels Hørby Jørgensen
13:15 - 13:45
Solceller

Vedvarende energianlæg er ofte både nødvendige og naturlige i lavenergibygninger for at kunne overholde energirammen. Solceller er den mest almindelige løsning. Vi øver i programmet og tester forskellige størrelser af anlæg og orienteringer.

v/ Niels Hørby Jørgensen
13:45 - 14:30
Metode til beregning af sommerkomfort

Der skal nu overholdes krav til max temperaturer på henholdsvis 27 og 28 grader i husets kritiske rum, som typisk er stuen eller køkkenalrum.

v/ Niels Hørby Jørgensen
14:30 - 14:45
Pause med kage
14:45 - 15:45
Renovering til energiklasse 1 og 2

Ved at anvende energiberegningen/energimærket fra et eksisterende hus, prøves med forskellige tiltag at opgradere til de 2 energiklasser, f.eks. med bedre isolering, nye vinduer og nyt varmeanlæg.

v/ Niels Hørby Jørgensen
15:45 - 16:00
Debat og spørgsmål
16:00
Kurset slutter - tak for i dag

Molio forbeholder sig ret til ændringer.