Kobbertag af Toft Kobber
Kobbertag af Toft Kobber

Passioneret om kobberdækning

Med Christian den fjerde blev kobber 1600-tallet introducerede i byggeriet i Norden. Det har efterladt Danmark med et hav af smukke kobberdækket tårne, tage og facader, som stadigvæk står i dag. Men ligesom alt andet skal byggerierne stadig efterses og renoveres. Opgaver som disse har Brian Toft fra Toft Kobber specialiseret sig i og har netop udgivet bogen Kobberdækning siden Christian den 4, som tager udgangspunkt i renovering og restaurering med kobber.

Det er ikke altid ligetil at renovere eller rekonstruere bygninger, der er flere 100 år gamle. Men med sine 32 år som selvstændig i branchen har Brian Toft igennem årene indsamlet viden og erfaringer om, hvordan man før i tiden har konstrueret og bygget med kobber. Det har han i dag omsat til bogen Kobberdækning siden Christian den 4., der fokuserer på, hvordan man arbejder med kobberdækning af ældre bygningsværker.

- Årsagen til, at jeg valgte at skrive bogen var, at der ikke findes nogen former for vejledning eller standard inden for kobberdækning, fortæller Brian Toft og fortsætter: Derfor ønsker jeg at dele min viden og erfaring med andre og hjælpe dem i deres arbejde med kobber.

Bogens formål er at give et indblik i det gamle håndværk på en ny måde, og er ment som et opslagsværk for, hvad man som kobberdækkere minimum skal kunne. I bogen afdækkes fagtermer og måleenheder som både kobberdækkere, arkitekter og rådgiver bør have kendskab til.

Brian Toft på toppen af Regensen
Brian Toft på toppen af Regensen

Kendskab til faget

Igennem bogen om kobberdækning kan rådgiver, arkitekter m.m. indsamle viden om arbejdsprocessen og blive klogere på, hvordan man skal arbejde med kobber for at få de bedste og mest holdbare resultater.

I de seneste årtier er interessen for forædling af bygninger og bygningsdele steget. Det skyldes, at der er kommet et stort fokus på kulturarven i Danmark. Men traditionelt set har kobberdækkere altid holdt sig for sig selv, hvilket har affødt en tæt sluttet kreds, hvor håndværket ikke er blevet videregivet til hvem som helst. Det betyder, at andre blikkenslagere, der har forsøgt at udføre kobberarbejdet, ikke har været klædt ordentligt på. Det har i nogen tilfælde ført til fejl, fordi blikkenslagerne ikke har haft den nødvendige erfaring med håndværket. Det anser Brian Toft som en fejltagelse.

- Der er mange grunde til, hvorfor en kobberrenoveringsopgave går galt. Dels kan opgaven være mangelfuldt beskrevet fra rådgivers side. Dels kan blikkenslagermesteren mene, at både firmaet og dets ansatte kan udføre opgaven - og prøver dertil også af bedste mening, men fejler, fordi erfaringsgrundlaget ikke er stort nok. Fx bruger man altid umbrakit i tværfalsene, og det eneste man lodder på kobbertage, er samlingerne i tagrender - Der er bare nogle metoder i kobberfaget, som ikke er alment kendt - Og det er også årsagen til, at mange blikkenslagere ikke er blevet sat tilstrækkeligt ind i, hvad det til sige at arbejde med de ældre arbejdsmetoder som mange kobberrenoveringsopgaver kræver, forklarer Brian Toft.

Som Brian Toft pointerer, så er der en grund til, at de ældre bygningsværker stadig står, hvor tagene og facaderne er tætte og flotte. De ældre arbejdsmetoder er solide og primært baseret på håndlavet teknikker til de enkelte bygninger. I dag bliver der i de fleste tilfælde lempet på kvaliteten på grund af tidsmangel eller mangel på erfaring og viden, hvilket fører til mange fejl.

- Vi bød på en opgave om restauration af et kirketårn for 15 år siden, men blev ikke valgt. Jeg kender tilfældigvis det blikkenslagerfirma, der vandt opgaven og ved, at de er utrolige dygtige, men de er ikke kobberdækker. Det valgte bygherre og arkitekterne at negligere, hvilket resulterede i, at taget har været utæt i 15 år. Det kræver dygtighed, kendskab til materialet og kvalitetsbevidsthed at udfører kobberdækningsarbejde, men det er dyrt og tager tid, fordi det er et håndarbejde som bygger på de gamle arbejdsmetoder, forklarer Brian Toft og fortæller, at de i Toft Kobber primært arbejder ud fra disse arbejdsmetoder.

Dele ud af viden

- Jeg er så heldig at leve af min passion. Derfor er det vigtigste for mig at dele ud af min viden og mine erfaringer. Min bog er et eksempel på, hvad kobberdækkere som minimum skal kunne. Det vil jeg gerne gå forrest for og vise, at kvalitet tager tid og omhu, fortæller Brian Toft.

Det allervigtigste for Brian Toft er, at de arkitekter og rådgiver, der projekterer byggeprojekter, har øje for det unikke arbejde, som man skal passe på for at kunne bygge korrekt. Brian Toft har haft en brugergruppe af arkitekter tilknyttet hans projekt, og de har sammen udvalg enkelte eksempler på, hvornår der er begået bygningsfejl, samt hvornår et stykke arbejde er gået godt. Det har gjort bogen autentisk og mere nutidig, fordi den beskriver fejl, der bliver begået gennem brugen af de moderne og i dette tilfælde uhensigtsmæssige arbejdsmetoder.

Find bogen her

Kilde: Molio

Tilmeld nyhedsmail