Manglende viden om radon er et problem

Manglende viden om radon er et problem

Sundhedsstyrelsen skønner, at 300 danskere hvert år dør af lungekræft, forårsaget af radon. Men alt for mange ved ikke nok om, hvordan man sikrer en bygning mod radon.

Radon er naturligt forekommende i jorden, men gasarten bliver et problem, når den siver ind i vores bygninger. Radon lugter ikke, kan ikke ses eller smages og fremkalder ikke umiddelbare bivirkninger, og derfor er ædelgassen ekstra vigtig at have fokus på.
 
Men alt for mange er ikke klar over, at radon er farligt for vores indeklima. I dagens byggebranche er det viden og knowhow, der er ens vigtigste produkt. Og her er radonsikring et vigtigt område at kunne give sine kunder komplet tryghed ved.
 
Ifølge Roald Sølager, som er distriktschef i Isola, og som underviser på Molios kursus Radonsikring i praksis, hører vi for lidt om den farlige radon. Både projekterende og udførende bliver ikke tilstrækkeligt uddannet i det, og få benytter muligheden for at tage en efteruddannelse og blive opdateret med den nyeste viden.

Det handler ofte om at få om at se muligheder frem for begrænsninger.
Roald Sølager, distriktschef i Isola

– Det er en alvorlig sag, når man har konstateret et for højt radonniveau, men det er forholdsvist enkelt at udbedre, siger distriktschef i Isola, Roald Sølager. Det handler ofte om at få om at se muligheder frem for begrænsninger.
 
Nogle af løsningerne er tætning omkring kabler, etablering af radonsug i terrændæk og ny tværventilation i krybekældre, som er mangelfuldt ventileret. Det er meget forskelligt hvilke bygninger, der er ramt af radon, da det afhænger af undergrunden og bygningernes udformning. Husejere kan med fordel få udlagt dosimetre i fyringssæsonen, hvor der er højest radonophobning, så radonniveauet kan blive målt.
 
Ved du nok om radon? Test dig selv her

Eller vil du blive endnu skarpere på radonsikring, så du kan opfylde kravene i Bygningsreglementet? Så er en efteruddannelse i radonsikring hos Molio måske noget for dig.

Tilmeld nyhedsmail