Positioner i ny dansk arkitektur - bog | Molio
Prisvindere fra venstre: 2012: COBE - THE SILO, 2008: CEBRA - Experimentarium, 2018: BIG – LEGO House.
Fotokredit
Rasmus Hjortshøj – COAST, Adam Mørk og Iwan Baan

Portræt af dansk arkitektur – lige nu

Den 23. maj uddeles for 33. gang Nykredit Fonds Arkitekturpris, Motivationspris og Bæredygtighedspris. En ny bog om modtagerne af fondens arkitekturpriser fortæller historien om den nyeste danske arkitektur.

Nykredit Fonds Arkitekturpris er Skandinaviens største. Prisen er på 500.000 kr. og uddeles hvert år til en eller flere arkitekter, som – personligt eller gennem deres værker – har gjort noget særligt for byggeriet. Nykredits Fond har uddelt prisen siden 1987.

Motivationsprisen gives som støtte til en yngre tegnestue, som har vist fremragende egenskaber og bidraget med interessante nye vinkler på arkitekturen, mens Bæredygtighedsprisen de seneste fem år er givet til tegnestuer, der driver bevægelsen mod bæredygtighed i arkitekturen fremad. Begge priser er på 250.000 kr.

Positioner i ny dansk arkitektur er en bog om de seneste 13 års prismodtagere, og samtidig et opdateret portræt af dansk arkitektur som den former sig netop nu.

En række af landets bedste og mest interessante arkitekter bliver præsenteret i ord og mere end 130 illustrationer. I interviews gives ordet direkte til 13 væsentlige tegnestuer, der har det tilfælles, at de alle har vundet Nykredit Fonds Arkitekturpris.

De 19 øvrige tegnestuer, som er repræsenteret i bogen, har gennem de sidste 13 år modtaget enten fondens Motivationspris eller dens Bæredygtighedspris.

En ny guldalder i dansk arkitektur

Dansk arkitektur gennemlever en guldalder i disse år, hvor en lang række stærke danske arkitektvirksomheder sætter deres tydelige præg både i Danmark og i udlandet.

Danske standarder med hensyn til bæredygtighed er i høj kurs, ligesom danske velfærdsværdier og omsorg for fællesskabet i det offentlige rum møder stor international bevågenhed.

Leder man efter karakteristiske træk, finder man på den ene side et nyt fokus på det traditionelle håndværk, det mere lavmælte udtryk og et materialevalg med dybe rødder i en dansk og nordisk tradition.  Efter finanskrisen, og med en klimakatastrofe bankende på døren, er langtidsholdbarhed – også æstetisk – blevet et ideal.

På den anden side ser vi en dynamisk generation af yngre arkitekter, der for tyve år siden drog udenlands og søgte ny inspiration ikke mindst i den såkaldte hollandske pragmatisme. I dag står de selv som autoriteter og trækker mange unge arkitekter til fra hele verden – og med dem også anderledes syn på arkitektur og menneskeligt samvær.

Fælles for de to strømninger er bestræbelserne på at skabe bedre rammer om menneskers liv, og at gøre det i respekt for det enorme ressourceforbrug, byggeriet kræver. I den forstand er bæredygtighed i dag blevet den uomgængelige standard.

Årets prismodtagere afsløres 23. maj 2019 – samme dag, som bogen Positioner i ny dansk arkitektur udkommer.

Du kan bestille bogen hos Molio allerede nu