Sydney opera, konstruktion
Fotokredit
Henk Snoek

Teknikeren der gjorde arkitekturen mulig

Mange kender de ikoniske bygninger som Operahuset i Sydney og Pompidoucenteret i Paris. Men få kender en af de allervigtigste hovedpersoner bag. Danske Ove Arup revolutionerede ikke alene arkitekturen, men også måden ingeniørfaget praktiseres den dag i dag.

Ove Nyquist Arup (1895-1988) er en af de største danske pionerer i ingeniør- og designverdenen i det 20. århundrede. Han kaldte sin filosofi ”total design”, fordi han mente, at helstøbt arkitektur opstår, når teknik, formgivning og æstetik smelter sammen.

Som ingeniør lagde Ove Arup ikke alene vægt på byggeriets tekniske standard - jernbeton var hans foretrukne materiale - men også på dets arkitektoniske kvaliteter.

Denne holdning, der indbragte ham adskillige priser, kendetegner de byggeprojekter, han deltog i opførelsen af, bl.a. pingvinbassinet i London Zoo (sammen med Lubetkin & Tecton, 1939), Operahuset i Sydney (sammen med Jørn Utzon, 1957-73), Pompidoucentret i Paris (1972-77) samt bygninger i bl.a. Afrika, Saudi-Arabien og USSR.

Sydney Opera House
Fotokredit
Sydney Opera House

Sydney Operaen

Jørn Utzon tegnede den ikoniske bygning, men den var aldrig blevet bygget uden ingeniøren Ove Arup. Projektet startede i 1957 og tog 16 år at fuldføre. Det var fyldt med vanskeligheder, ikke mindst da Jørn Utzon trådte tilbage i 1966.

– Ove Arup og Jørn Utzon har begge efterladt et stort aftryk på verden og åbnet vores øjne for arkitektur og ingeniørkunst på nye måder. Deres smukke og unikke bygningsværker verden over er stadig en kæmpe inspirationskilde, og deres tilgang til arkitektur og design har for altid forandret feltet, sagde Tanya Lindkvist, programchef hos Dansk Arkitektur Center i forbindelse med to udstillinger i efteråret 2018 hos DAC, der viste de største arkitektoniske mesterværker fra det 20. århundrede, set fra to forskellige perspektiver: ingeniørens og arkitektens.

London Zoo
Fotokredit
Frederick William Bond, 1934, UK. © ZSL

Pingvinbassinet i London Zoo

Ove Arup er også kendt som manden, der byggede modernismen. Betegnelse stammer blandt andet fra hans strukturelle arbejde med pingvinanlægget i London Zoo, der på fornemste vis demonstrerede det dengang temmelig ukendte materiale betons skulpturelle muligheder.

London Zoo’s pingvinpool kickstartede Oves karriere og blev et stjerneeksempel på betons skulpturelle muligheder.

Centre Pompidou, Paris, Frankrig. © Ian Dagnall /Alamy
Fotokredit
Centre Pompidou, Paris, Frankrig. © Ian Dagnall /Alamy

Pompidoucentret i Paris

Ove Arup & Partners var fra starten involveret i udviklingen af Centre Pompidous karakteristiske konstruktion, som ser ud som om, at bygningen er på vrangen.

Godfrey Argent / National Gallery London
Fotokredit
Godfrey Argent / National Gallery London

Ove Nyquist Arup

Britisk ingeniør af dansk-norsk afstamning.

Uddannet i Danmark og fra 1923 bosat i London.

Dannede i 1949 det rådgivende ingeniørfirma Ove Arup & Partners og i 1963 Arup Associates, der består af både ingeniører og arkitekter.
Adlet i 1971.

Kilder: BLOX, Dansk Arkitektur Center, Den store danske

Vil du vide endnu mere om byggeteknik og arkitektur? – Tilmeld dig uddannelsen Byggeteknik for arkitekter her

Tilmeld nyhedsmail