buildingSMART-dagen 2018
Fotokredit
Maria Chas Overgaard / Molio

Tværfagligt samarbejde på buildingSMART-dagen 2018

Det summede i Fæstningens Materialgård ved BLOX tirsdag den 4. december, hvor 60 buildingSMART-interesserede deltog i årets buildingSMART-dag. De nyeste tendenser inden for digital bygningsmodellering var på dagordenen, og emner som tværfaglighed, samarbejde og anvendelse af it-værktøjer i byggeprojekter blev diskuteret.

Hovedpointerne for buildingSMART-dagen 2018 var tværfaglighed og samarbejde. Der er nemlig ikke længere kun tale om de tekniske aspekter i forhold til at dele information på tværs af bygningsmodelleringsværktøjer. Tværfaglighed og samarbejde er afgørende for at kunne opfylde krav om tids- og omkostningsreduktioner hele vejen gennem byggeprocessen.

– Det handler ikke længere kun om teknik, men om åbenhed, dialog, samarbejde, organisering, kundebehov og kommunikation, siger associeret partner og BIM-specialist Morten Bilde fra JUUL | FROST Arkitekter, der var oplægsholder på buildingSMART-dagen 2018.

Med openBIM bliver det muligt at arbejde tværfagligt, hvor alle har mulighed for at få indsigt i hele projektet. Og Morten Bilde er overbevist om, at det kommer til at gennemsyre hele byggeriet, at vi bliver nødt til at hjælpe hinanden og tage ejerskab for vores egne data i bygningsmodellerne. 

Dette er teknisk direktør Peter Bo Olsen fra MT Højgaard enig i:

– Der er ikke mange - om nogen - der kan gennemføre et helt projekt selv. Derfor er åbne standarder perfekte i byggeprojekter, sagde Peter Bo Olsen i sin præsentation af IFC, BCF, IDM mv. i openBIM-projekter.

Byg smartere med IFC

buildingSMART handler om at bygge smartere med digitale værktøjer og standarder på tværs af fagfolk i byggebranchen. For eksempel findes formatet IFC, der fungerer som grundlag for deling og udveksling af data. 

På buildingSMART-dagen blev en ny IFC-guide præsenteret (læs mere om guiden her), og der blev diskuteret, hvordan den skal bruges og hvad de næste skridt bliver.

Derudover demonstrerede Thomas Graabæk (BIM-specialist hos BIM Equity), Nicklas Verdier Østergaard (ICT & BIM Manager hos Schmidt Hammer Lassen Architects) og Ástríður Elín Ásgeirsdóttir (VDC Development Manager Per Aarsleff A/S), hvordan udvekslingen mellem ArchiCad, Revit og Tekla fungerer, og hvordan man kan dele data og opdatere bygningsmodellerne med anvendelse af IFC-formatet.

Følg på Molio.dk og i vores nyhedsbreve for mere viden om buildingSMART.

Tilmeld nyhedsmail